Verslaafd aan geld lenen? Wij ook. 6 redenen waarom we niet kunnen stoppen

image

Tips voor geld lenen

Er is sinds de WFT, economische crisis en de val van Dirk Scheringa’s DSB imperium veel veranderd indien het gaat om geld lenen.

Kon u voorheen onbeperkt geld lenen, bij de 1 nog meer later aangaande de ander, tegenwoordig is geld lenen lastiger vervolgens ooit en gelden daarginds strengere regels voordat banken en financieel adviseurs indien het gaat om geld lenen aan consumenten.

Een lening krijgen is lastiger geworden, maar er zijn ook goede redenen waarvoor u heus dezelfde lening zou moeten kunnen afsluiten. Denk aan u kopen van een nieuwe auto, kopen van inboedel na een scheiding, etc.

Hieronder staat een reeks informatie die u kunnen assisteren bij het vinden met een goede lening. Gebruiken deze samen aan onze berekeningen. Vraag steeds meerdere offertes aan en vergelijk deze goed en kritisch.

Ga niet voor gemak

Aan comfort zit bijna altijd een (te) hoge prijs.

Sluit geen lening af bij de koop van uw nieuwe auto, TV of wasmachine. U kunt er zeker van is dat u dan erbij veel betaalt voor jouw lening. Ook rood staan op uw bankrekening, creditcard en kopen op afbetaling zijn doorgaans de duurste vormen van krediet, waarbij u soms tot 10% meer rente betaalt dan op een goedkope lening.

Zelf met zoek vertrekken naar een goedkope lening levert erg vaak meer op dan goed afdingen betreffende de verkrijging.

Geld lenen kost geld. Bereken zelf wat de kosten betreffende een lening zijn, en vergelijk mogelijke leningen onderling.

Leen niet als u spaargeld heeft

Een lening afsluiten wanneer u ook nog spaargeld heeft is vrijwel altijd onverstandig. U betaalt steevast meer rente voordat jouw lening dan jij krijgt op uw spaarrekening.

Alleen als jullie (heel) kort geld wilt lenen kan het verstandig zijn om dit behalve sparen te doen, er gerust indien er opnamekosten of een boete van toepassing is als u jouwe spaargeld wilt opnemen.

Pas bij voor een lage rente

Beslist lage rente klinkt aantrekkelijk, maar is vaak een tijdelijke aanbieding. Informeer daarom goed of de lage rente een tijdelijke aanbieding is, en wat het rentetarief gaat worden onmiddelijke na de actieperiode.

Controleer de vergunning bij de AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt regelmatig voor illegale kredietaanbieders. Controleer daarom steeds (als de kredietaanbieder genkele beroemde bank is) of de kredietaanbieder een AFM-vergunning bezit.

Vergelijk aanbieders

Er zijn veel aanbieders van leningen. Naast allemaal banken zijn er eveneens gespecialiseerde geldverstrekkers.

Deze geldverstrekkers zijn vaak goedkoper dan uw thuisbank, of een andere grootbank. Doordat goedkope geldverstrekkers veel werken via internet plus een minder grote interne overhead hebben, kunnen ze vaak goedkopere leningen aanbieden.

Maar juist wel op. Niet allemaal aanbieders op internet bestaan goed. Vraag altijd meerdere offertes met en vergelijk deze aan hulp betreffende onze berekeningen.

Controleer de voorwaarden van de lening

Controleer de voorwaarden van de aangeboden lening:

  • Wat precies de leensom? Als deze hoger is vervolgens u heeft aangevraagd, wees dan alert op gekoppelde verzekeringen. Check ook indien u het geleende geld ontvangt of kunt opnemen.
  • Hoe messcherp is de rente en kan deze wijzigen? Krijgt u beslist vaste rente of variabele rente? Staat de vaste rente gedurende de hele periode vast?
  • Bedenk dat jij bij een variabele rente dus nooit weet enigszins de maandlasten bij de toekomst zullen bestaan.
  • Lost u af bij de lening? Of betaalt u alleen rente betreffende de lening? Mag u op elk moment (extra) aflossen of betaalt jullie een boete bij vervroegd aflossen?
  • Welke boetes bestaan er? Moet u meer rente betalen als jij te laat betaalt? Mag u op elk moment (extra) aflossen of positie daar een boete op?
  • Kan de looptijd van de lening verkort ofwel verlengd worden?
  • Welke kosten dienen u betalen? Betaalt jij voor de advisering of bemiddeling? Zijn daarginds afsluitkosten?
  • Worden er eveneens verzekeringen afgesloten? Wat zijn de kosten en baten hiervan?

Kunt u de maandlasten blijven betalen?

Kunt jullie de maandlasten ook bij de toekomst blijven dokken?

Verwacht jij wijzigingen in de nabije toekomst, houd alhier later rekening mee betreffende het afsluiten van de lening. Gaat u binnenkort verhuizen? Is er beslist reële kans dat jij werkloos wordt? Is er een kind op aankomst? Gaan één van jouwe kinderen binnenkort studeren en/of op kamers wonen? Bedenk in al deze situaties dat u dan maandelijks waarschijnlijk minder geld bij besteden heeft.

U kunt soms een verzekering afsluiten om de risico af bij dekken dat u de maandlasten niet meer kunt opbrengen in geval betreffende werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van uw partner. Bedenk heus dat dit vaak erg kostbare verzekeringen zijn aan wat u er aan terug krijgt.

Looptijd en categorie lening

Geld lenen kost geld. Leen daarom nooit langere dan bittere noodzaak is. Kies voor een http://lenentfnc465.institutoalvorada.org/let-op-hoe-geld-lenen-online-het-overneemt-en-wat-je-eraan-kunt-doen soort lening die past bij u doel waarom u leent.

Voor het kopen van een auto is een lening waarbij u maandelijks ook aflost een logische keuze. De auto wordt immers steeds minder waard. Zorg daarginds dan voor dat de lening ook steeds minder wordt, het liefst minstens gelijk aflopend. Als jullie denkt dat de wagen (nog) vijf jaar mee gaat, zorg dan datgene de lening binnen vijf jaar is afgelost.

Leent u omdat u tijdelijk en kort extra geld nodig bezit, zorg later dat jij snel kunt aflossen. Indien uw nabije financiële toekomst onduidelijk is, zorg vervolgens vooral voor flexibiliteit. Valt het in de strijd tegen, dan moet gaan minder gaan aflossen, valt het mee, los vervolgens versneld af.

Rentevorm

Zijn de rente vast of variabel? En als deze vast is, is die dan vast voor de gehele looptijd van de lening?

Juist op met dezelfde kwasi instaprente. Deze regelmatig lage rente is voornamelijk bedoeld om nieuwe klanten te werven. Na de actieperiode wordt de rente vaak flink hoger, op welke manier het voordeel vaak al snel te niet werd gedaan.

Op zichzelf is een variabele rente of instaprente niet fout. Ongetwijfeld niet als jij de flexibiliteit heeft vanwege de lening te kunnen aflossen of oversluiten. Dan kan tijdelijk profiteren van dezelfde lage rente slim is. Maar mist de lening deze flexibiliteit onmiddellijk later op met een variabele rente of instaprente.

Een vaste rente geeft langduriger zekerheid over de kosten van de lening en alsof u die blijvend kunt opbrengen. U weet vooraf waar u aan toe bent.

Leen nooit teveel

Als jullie wilt voorkomen dat u in de schuldsanering terecht komt, hetgeen zeker genkel pretje is, leen vervolgens nooit meer dan aardig voor jij is. Er gerust niet als de lening niet perse noodzakelijk zijn.

Als jullie de termijnen (het maandbedrag) voor de lening – om welke reden vervolgens ook – niet langduriger kunt afbetalen, komt u in een neerwaartse spiraal terecht die van kwaad tot erger gaat.

Mocht u onverhoopt toch in de problemen komen, zoek dan zojuist snel misschien hulp vanwege de schade te beperken. Een extra lening ben dan nooit een oplossing.

U moet gaan zelf berekenen wat jij verantwoord maximaal kunt lenen volgens de normen van de Nederlandse Vereniging betreffende Banken, opgesteld in samenwerking met het Ministerie betreffende Financiën, de AFM en enkele anderen.